Wie is aansprakelijk voor de klimaatverandering?

woensdag 01 mei 202414:02
null
Categorie
#co-creatie
Begin april 2024 heeft het Europees hof verklaard dat Zwitserland (mede) aansprakelijk is voor klimaatverandering. Doordat ze momenteel te weinig actie tegen klimaatverandering ondernemen schenden zij de mensenrechten.

Wie is aansprakelijk voor de klimaatverandering? 

Begin april 2024 heeft het Europees hof verklaard dat Zwitserland (mede) aansprakelijk is voor klimaatverandering. Doordat ze momenteel te weinig actie tegen klimaatverandering ondernemen schenden zij de mensenrechten. Een Nederlandse rechter verklaarde al eerder dat ook Shell met hun activiteiten de mensenrechten schendt. Dit zijn krachtige precedenten waardoor landen en bedrijven (hopelijk) in beweging komen. 

Maar dat zijn zij. En wij dan? En ik? Als bouw- en vastgoedsector doen wij zeker mee met de grote vervuilers. We kunnen wel wachten op een overheid die de wetgeving aanpast, of Milieudefensie totdat zij een rechtszaak tegen een projectontwikkelaar of bouwer winnen. Maar laten we zelf de handschoenen oppakken. 

Laten we onszelf en elkaar continue de vraag stellen, hoe kan dit beter? Kan dit gezonder? Hoe kunnen we meer rekening houden met het klimaat? Keer op keer, project op project. Het lukt (nu) nog niet om bijvoorbeeld elk project in houtbouw te maken of grote groenstructuren in elk ontwerp te integreren. Maar laten we in ieder geval de vraag blijven herhalen: hoe kan dit beter?

  

In Leidschendam-Voorburg staan we met Vlietvoorde-Eve aan de vooravond van een plan waarbij je gezond kunt wonen ín de natuur, midden in de randstad. De gemeente heeft een dominant groene hoofdstructuur gemaakt, vervolgens is het aan ons om een natuurinclusief plan te ontwikkelen die voor zowel mens als dier gaat werken.   

In Berkel en Rodenrijs gaan we op de Driehoek Noordpolder een dorps eiland creëren. Hier starten we niet met een wit onbebouwd vel papier, maar met een groen startpunt dat bestaat uit ecosystemen. Een uitdagende zoektocht, want op welke wijze kunnen we deze ecosystemen behouden en versterken. Terwijl er wel 175 broodnodige woningen toegevoegd gaan worden. Met ecologen onderzoeken we hoe het bodemleven zo veel mogelijk behouden kan blijven zonder dat de huizen straks verzakken. Een flink onderzoek waar samenwerking en alle denkkracht van ecoloog, bouwer, ontwikkelaar, architect voor nodig zijn.

Laten we kritisch blijven. Elkaar aanspreken op wat we goed doen, maar ook op wat beter kan  en wat beter moet.  Zo kunnen we een positieve impact maken op de klimaatverandering; want aansprakelijk zijn wij. Allemaal. Ik ook.