De verstedelijking en vergroening gaan hand in hand

De bomen die nu nog op de Coolsingel staan, gaan naar een depot waar ze geconserveerd worden. Als de voorbereidingen voor het nieuwbouwproject klaar zijn, dan gaan twee platanen naar de binnentuin van Blok C. 

Ook in andere steden aandacht voor extra groen

In de wijk Leidsche Rijn bij Utrecht gaat Blauwhoed in project Stroom op een andere manier groen combineren met stenen. Ook hier komt een gemeenschappelijke tuin bij de nieuwbouwwoningen én een systeem met tuinafscheidingen waarin ingenieus het regenwater gefaseerd wordt opgevangen.

Welzijn en gezondheid

Plekken in de stad waar nieuwbouwprojecten komen en waar ook aandacht is voor extra groen, hebben een grote aantrekkingskracht op vogels en bijvoorbeeld vlinders en insecten. Het is goed voor de biodiversiteit. Groen zorgt daarnaast voor een schonere lucht. Phillip Smits noemt gezondheid en welzijn belangrijke trends om rekening mee te houden, ook bij de bouw van woningen. Voor de Italiaanse architect Stefano Boeri van waren het belangrijke drijfveren om zijn verticale bos vorm te geven. Zijn groene woontorens zijn inmiddels een exportproduct. In Utrecht en in Eindhoven verrijzen zijn torens met beplanting in de gevels en op de balkons. Ook Phillip Smits vindt het belangrijk om de connectie met de natuur te maken en de woonomgeving zo optimaal leefbaar en prettig te maken.

 

Lees hier het artikel op de website van Bewust Nieuwbouw.