Herontwikkeling Hotel Falcon Plaza in centrum Amsterdam van start

Amsterdam
vrijdag 15 april 2016

De ontwikkelcombinatie BlueSpace is van start gegaan met de bouw van twee hotels en zes woningen aan de Valkenburgerstraat in het centrum van Amsterdam. De bouw kon starten nadat afgelopen week de sloop en sanering van het terrein aan de Valkenburgerstraat is afgerond. BlueSpace Development B.V. is een samenwerking van ontwikkelaars De Ruimte Projectontwikkeling en Blauwhoed. De bouw van het project is in handen van Bouwbedrijf De Nijs en Zonen. Naar verwachting worden de hotels en de woningen eind 2017 opgeleverd.

Herontwikkeling Falcon Plaza Hotel Valkenburgerstraat in centrum Amsterdam door Blauwhoed en De Ruimte Projectontwikkeling

Twee hotels gericht op verschillende doelgroepen

Het betreft de herontwikkeling van Hotel Falcon Plaza. Het oude hotel en de parkeergarage zijn inmiddels gesloopt en er is uitvoerig archeologisch onderzoek gedaan. Op de locatie verrijzen nu twee hotels met het BREEAM label ‘Good’ en zes woningen. Het totale vloeroppervlak van het project is 9.000 m2 BVO. De twee hotels zijn gericht op verschillende doelgroepen. Eén van de hotels wordt een viersterrenhotel met 105 kamers onder het Hilton Garden Inn merk. Dit hotel zal worden geëxploiteerd door het Amsterdamse WIN Hotels. Het andere hotel krijgt 132 kamers en zal in eigendom worden geëxploiteerd door Motel One, dat onlangs haar eerste Nederlandse hotel opende tegenover de Amsterdam RAI.

Rijke historie: scheepshelling, woningen, diamantslijperij

De locatie aan de Valkenburgerstraat kent een rijke historie. In vroeger tijden was er op de locatie een scheepshelling en een buurt met kleine woningen. Rond 1885 zijn deze woningen gesloopt en is er een diamantslijperij gebouwd met daarin een gevelsteen met de naam: ‘De Beyen Korf’ en de datum 14 april 1786: vandaag precies 230 jaar geleden. Het is niet duidelijk waar deze gevelsteen vandaan komt. BlueSpace heeft na de recentelijke sloop van de tot hotel verbouwde diamantslijperij de gevelsteen weer bewaard.

Start bouwwerkzaamheden herontwikkeling hotels Valkenburgerstraat door Blauwhoed en DRPO

Gevelsteen in bewaring gegeven

Als ceremoniële handeling werd door wethouder Eric van der Burg de bewaarde gevelsteen: ‘De Beyen Korf’ in een kist geplaatst en dichtgespijkerd. Deze kist is in bewaring gegeven aan Ranjith Jayasena van de gemeentelijke Dienst Monumenten en Archeologie, die afgelopen weken uitvoerig archeologisch onderzoek deed. In de eindfase van de nieuwbouw wordt deze steen weer teruggeplaatst in de gevel, om het historisch belang van de locatie te benadrukken.