Meyster's Buiten
Projectgegevens
- 137 woningen, 900 m2 commercieel en maatschappelijk vastgoed
- Gemeente Utrecht, VORM, Groosman, Zecc architecten, Inbo, Heijmans en BOEi
137 woningen 5 woningtypes 288 bewoners 2008 - 2016
Integraal en monumentaal
Meyster’s Buiten is het resultaat van de integrale transformatie van de monumentale Cereolfabriek en zijn omgeving. Een nieuwe en levendige buurt in Oog in Al, waar wonen en recreëren hand in hand gaan en hergebruik en nieuwbouw harmonieus samenkomen.
Het gebied vormt een levendig geheel. De voormalige Cereolfabriek is het sociale hart van de buurt met een restaurant, een buurtcentrum, een bibliotheek, een sportzaal en een basisschool. De fabriek is de schakel tussen de wijken Oog in Al en Lombok. Een breed publiek komt op de activiteiten af.
Nieuwe identiteit
De wijk heeft een nieuwe identiteit gekregen met behoud van de oude elementen. De bestaande jaren ’30 wijk is afgerond met XL nieuwbouwwoningen die aansluiten bij de oude stijl. De nieuwe ronde woontoren met een zinken gevel is een verwijzing is naar de oude silo. Tot slot zijn er de unieke nieuwbouwwoningen met sheddaken die verwijzen naar de voormalige fabrieksdaken. Er is constant voortgeborduurd op de kwaliteiten en kenmerken van de plek, waardoor er iets nieuws is neergezet dat vanzelfsprekend lijkt voor die plek.
Samen voor kwaliteit
Meyster’s buiten is samen met een aantal partners opgetrokken om tot een optimaal kwalitatief resultaat te komen. Blauwhoed heeft samen met Heijmans, en later VORM, en de gemeente één integraal masterplan voor de wijk opgezet. Ook is er een kwaliteitsteam opgezet bestaande uit de gemeente, Monumentenzorg en de ontwikkelaars, om de plannen te toetsen aan de welstand. Zo konden we het de kwaliteit geven die bij de plek past. Voor de herontwikkeling en restauratie van de voormalige Cereolfabriek is in BOEi een partner gevonden.
Sociale hart
Co-creatie was een uitgangspunt gedurende het ontwikkelproces. Blauwhoed is uitgebreid in gesprek gegaan met de omwonenden en potentiele kopers, waardoor het oorspronkelijke plan is aangepast. Dat resulteerde uiteindelijk ook in tevreden bewoners. Ook heeft Blauwhoed verbindingen gelegd met een aantal partijen voor de herbestemming van de Cereolfabriek. Er is onder andere verbinding gemaakt met het bestaande buurtcentrum Het Wilde Westen en de wijkmoeder Dorothee Lucassen. Daardoor heeft de voormalige Cereolfabriek zich kunnen ontwikkelen tot wat het is: het sociale hart van Oog in Al en aangrenzende wijken.
Duurzaam & gebied
Meyster's Buiten was finalist van de Duurzaamheidsprijs 2013 van het netwerk Utrecht2040. De jury zei: “Wat er stond en staat op het oude Cereolterrein had en heeft allure. Meyster’s Buiten laat een prachtige ontwikkeling zien en belooft een indrukwekkend eindresultaat.”
Ook is het genomineerd voor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2015 en de NRP Gulden Feniks in de categorie Gebiedstransformatie.