Samen werken aan verandering Defensie-eiland

woensdag 06 januari 202112:59
null
Blauwhoed en VORM slaan de handen ineen om van een monumentaal eiland een nieuw woonmilieu te maken.

Het verhaal achter de ontwikkeling van Defensie-eiland in Woerden leest als een thriller. Maar wel één met een happy end. Hoofdpersonen in dit avontuur zijn Merel Putman, conceptontwikkelaar bij Blauwhoed en Jeroen van Lier, gebiedsontwikkelaar bij VORM Ontwikkeling. Zij vertellen hoe zij samenwerken in De Wasserij CV en van een monumentaal eiland een nieuw woonmilieu maken.

Complexe opgave

“Het begon allemaal in 2007”, steekt Merel van wal. “Toen besloten Blauwhoed en VORM samen mee te doen aan de tender om van het Defensie-eiland een nieuwe woonwijk te maken. Apart voldeden beide partijen niet aan de deelname-eisen, maar gezamenlijk beschikten we wel over de juiste referentieprojecten.” “Merel en ik waren van begin af aan betrokken bij het project”, gaat Jeroen verder. “Ik zie ons nog die maandagochtend over de A12 naar de gemeente Woerden scheuren om op tijd het bid te kunnen indienen. In oktober 2008 hoorden we dat we de tender hadden gewonnen. Veel tijd voor euforie was er echter niet: op een eiland in fasen willen bouwen, is complex. Daarnaast lag de woningmarkt volledig plat en de druk vanuit de politiek om van Defensie-eiland een succes te maken, was hoog. Defensie-eiland is een zeer markante plek met een unieke ligging. Het is de entree van Woerden. Dat moet je dus goed ontwikkelen. Er was vanuit de bevolking veel scepsis, omdat we dure woningen wilden bouwen. Het zou een elite-eiland worden, luidde de kritiek. De media hielden onze plannen dan ook nauwlettend in de gaten.”

Groot commitment

Merel: “We wisten dus dat het een uitdaging zou worden. Maar Jeroen en ik hebben ons van begin af aan aan dit plan gecommitteerd. Er was voor ons geen weg meer terug, Wij wilden dit project laten slagen, hoe dan ook. En nu, acht jaar later hebben we het eerste deelproject succesvol opgeleverd.” “Daar zijn heel wat lange werkdagen en zelfs avonden samen in de kroeg aan vooraf gegaan”, lacht Jeroen. “Dat maakt dit project voor ons ook echt bijzonder: naast het feit dat we zo intensief hebben samengewerkt, hebben we ook op privégebied veel gedeeld. Zo vertelde Merel mij dat ze verliefd was op haar inmiddels huidige man, stond ze te dansen op mijn bruiloft en zijn we allebei twee kids verder die het Defensie-eiland al verscheidende malen hebben gezien. Dat is toch mooi?”

Vertrouwen en open vizier als sleutel tot succes

Onlangs is de laatste woning in plandeel Noord verkocht. Drie maanden vóór oplevering. “We zijn trots op wat er tot nog toe is gebeurd”, zegt Merel. “Doordat wij voortdurend de dialoog zijn aangegaan met externe partijen en hen hebben meegenomen in onze beweegredenen, zijn nu zelfs de grootste criticasters positief. Zo hielden we al in 2011 co-creatiesessies met potentiële kopers. Dat was toen nog helemaal niet zo gangbaar. Maar het heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan het draagvlak. Cruciaal is ook het volledige vertrouwen van beide directies geweest. Zowel VORM als Blauwhoed heeft het projectdoel vooropgesteld en dus niet het eigen bedrijfsbelang.” Jeroen knikt: “Het is echt 50/50 in winst en verlies. Ik herinner me dat we in 2013 voor een ‘alles of niets’ situatie stonden; we hadden nog maar negen van de 19 dure stadswoningen in de eerste fase verkocht. Toch zijn we gaan bouwen. Dat risico hebben we echt samen genomen. We krijgen de vrijheid om soms buiten gebaande paden te gaan. Alleen dan kun je dóór.” “We pakken elkaars werk op, als dat nodig is”, voegt Merel toe, “Dat vraagt om veel vertrouwen in elkaar. En dat kan alleen als je met open vizier het proces ingaat. We zijn altijd eerlijk naar elkaar en spreken alles uit. Ook als dat soms lastig is. Voeg daar de gedrevenheid van het hele team aan toe, en je hebt de sleutel tot succes.”

Volgende uitdaging: plandeel Midden

Merel en Jeroen zetten de komende jaren hun tanden in de ontwikkeling van plandeel Midden. In het woongebouw tussen Kasteel Woerden en Singel komt een combinatie van ruime stadswoningen, bijzondere appartementen en fraaie penthouses met daaronder een (deels openbare) parkeergarage. Kijk op www.defensieeiland.nl voor meer informatie.

undefined