Een gelukkig (t)huis

maandag 13 december 202113:03
null
Categorie
#co-creatie#senioren#welzijn
Als je gelukkig bent met je (t)huis is de kans heel groot dat je gelukkig bent in het leven. Lees Yvonne's Cobouw blog.

Als je gelukkig bent met je (t)huis is de kans heel groot dat je gelukkig bent in het leven. Ons (t)huis is namelijk goed voor 15% van ons algehele geluk. Dat is opvallend meer dan inkomen (6%) of werkstatus (3%).

Bijna 3 jaar na mijn Cobouw-blog ‘Ikigai,’ waar ik over de Deen Meik Wiking schreef, ontmoette ik laatst deze schrijver van het boek ‘Hygge’. Hij doet met zijn Happiness Research Institute in Kopenhagen onderzoek naar hoe een (t)huis bijdraagt aan geluk van mensen.

We hebben allemaal persoonlijke voorkeuren, houden van verschillende stijlen, kleuren en materialen. Maar er zijn emotionele basisbehoeften die we allemaal hebben, zoals de wens om trots te zijn, onszelf te uiten en ons veilig en op ons gemak te voelen. Ons (t)huis reflecteert deze emotionele basisbehoeften, onafhankelijk van wie we zijn of waar we leven. Hoe gelukkig je je voelt met je woning is afhankelijk van vijf emoties: veiligheid, comfort, controle, trots en identiteit. Hierbij is trots de emotie die zich onderscheidt van de andere vier, omdat deze goed is voor bijna de helft van ons (t)huisgeluk.

Er zijn logische én verrassende universele leefomstandigheden die we allemaal nodig hebben om gelukkig te zijn met ons huis. Zo heeft het gevoel van ruimtegebruik de grootste negatieve impact op ons (t)huisgeluk. Het gevoel van een ruim huis is drie keer zo belangrijk dan de grootte van het huis. Toegang tot groen weegt ook zwaar mee. We zijn significant ongelukkiger met ons (t)huis als ‘groen’ ontbreekt. En de belangrijkste: “happy homes are social homes”. Als we in onze leefomgeving socialisen zijn we gelukkiger in ons (t)huis. Onze trots is namelijk het grootste als we het met anderen kunnen delen.

Meik Wieking sprak op een symposium tijdens de opening van OurDomain Amsterdam South East, een wooncomplex met 1.559 huur appartementen in Amsterdam Zuid-Oost. Het betreft een community waar gezinnen, stellen, studenten en professionals leven in drie gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een groen park. De bewoners delen o.a. een sportschool, lounge, restaurant, werk-/studieruimtes en een muziekruimte.
Je snapt dat het voor Meik geen verrassing is dat hier een gebied is gecreëerd dat hun gelukkig (t)huis is, voor nu én in de toekomst!

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."