Gelukkig beïnvloed door vastgoed

dinsdag 28 juli 202013:00
null
Categorie
#welzijn
Hoe kunnen we welzijn, gezondheid en geluk beïnvloeden met de realisatie van vastgoed? Dat is een van de belangrijke vragen voor onze branche.

Gelukkig beïnvloed door vastgoed

We hebben de ambitie om Nederland gezonder, gelukkiger en welvarender te maken. De leefomgevingen van morgen ontwikkelen we nú. Hoe dragen we dan bij aan het geluk van toekomstige gebruikers?

Tijdens het Real Estate Furtureproof online event sprak ik op het (online) podium met Ap Dijksterhuis, dé geluksexpert van Nederland. Hij is als spreker, schrijver, hoogleraar en ondernemer bezig met wat mensen gelukkig maakt. We kwamen tot meer dan genoeg redenen én mogelijkheden binnen onze invloedssfeer om mensen gelukkiger te maken.

De wetenschap houdt zich al decennia bezig met onderzoek naar geluk: ‘de mate waarin een individu de algehele kwaliteit van zijn of haar leven als positief beoordeelt’ (Diener, 2000).

Inmiddels is bekend dat 40 tot 50 procent van het geluk dat we ervaren afhangt van onze eigen keuzes en van ons eigen gedrag. Het investeren in geluk heeft zelfs een sterk positief effect op onze gezondheid en levensverwachting.

Autonomie en verbondenheid zijn cruciale psychologische basisbehoeften voor het ervaren van geluk. Autonomie kunnen we beïnvloeden door participatie en co-creatie met toekomstige bewoners en verbondenheid stimuleer je door het ontwikkelen van community’s zodat mensen voelen dat ze bij elkaar horen. Meer verbondenheid betekent minder eenzaamheid en community’s versterken ook het gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid, wat mensen nog gelukkiger maakt.

Waar mensen wonen en leven moeten we verder kijken dan alleen de stenen. Het is dus zeker zo interessant dat we naast de oplossingen als het gebruik van trappen, een gezond binnenklimaat en veel licht, zowel aantrekkelijke woonomgevingen en veel groen realiseren als ook met ‘software’ nadrukkelijk geluk kunnen beïnvloeden.

Gelukkige mensen zien een glas half vol in plaats van half leeg. Onderzoek wijst uit dat als je iedere dag een paar minuten reflecteert op wat er goed ging, waar je dankbaar voor of trots op bent, je gelukkiger wordt. Ik wens iedereen graag een gelukkige vakantie! Dankbaar dat ik met deze praktische tip ook jouw geluk een handje kan helpen…

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."