Gelukkig thuis(werken)

Thursday, June 25, 202011:29 AM
null
Is jouw woongeluk veranderd sinds je bent gaan thuiswerken? Thuiswerken lijkt daadwerkelijk impact te hebben op het woongeluk.

Gelukkig thuis(werken)

Thuiswerken lijkt daadwerkelijk impact te hebben op het woongeluk. Hierover sprak ik met vakgenoten Pim van der Ven van Juli Ontwerp en Jos Sentel van Syntrus Real Estate Finance. We besloten een poll uit te zetten over de ervaringen.  

 Dat het onderwerp lééft, blijkt uit de circa 600 respondenten. Maar liefst driekwart van de deelnemers geeft aan dat hun woongeluk is veranderd sinds ze zijn gaan thuiswerken. De ervaringen zijn wel heel verschillend. Voor meer dan de helft op een positieve manier. Ze ervaren meer rust/ontspanning of hebben een betere privé/werk-balans. Een kwart ervaart de verandering negatief. Scheiding tussen werk en privé is lastig, ze missen thuis een aparte werkplek of spontane ontmoetingen worden gemist. Een derde voelt zich eenzamer sinds het thuiswerken.  

Persoonlijk vind ik live ontmoeten van collega’s en relaties heel fijn. Het opdoen van inspiratie en creatieve ideeën doe ik graag in samenwerking, liever fysiek dan online. Ik mis het Blauwhoed DNA om me heen! Eén dag op kantoor heeft mij deze week echt goed gedaan.  

Maar wegen de voordelen hier niet tegenop? In onze poll geeft maar liefst 80% van de mensen aan in de toekomst meer thuis te gaan werken. Je hebt geen files en kunt ongestoord bergen werk verzetten. Afspraken zijn makkelijker te maken, bovendien zijn ze korter en effectiever. Daarnaast is het delen van kennis en het bijwonen van presentaties efficiënter zonder reistijd en meer gericht op inhoud.  

 Deze ervaringen kunnen toch niet anders dan structurele gevolgen hebben?  

Ik ben er in ieder geval van overtuigd. Het creëren van werkplekken en -kamers of meer flexibiliteit door multifunctionele ruimtes in huis wordt randvoorwaardelijk, kantoren worden ontmoetingsplaatsen en grootschalige events krijgen een ander karakter.    

 Dat is ook de reden waarom we volgende week virtueel kennis uitwisselen en discussiëren met inspirerende gastsprekers ‘aan tafel’ tijdens het Real Estate Futureproof online event. Ik heb een keynote interview met een bekende geluksexpert over onze branche. Daarnaast ontmoeten we graag professionals om samen thema’s als de toekomst van de stad en welzijn te verkennen.  

 ‘Ontmoeten’ wij elkaar daar ook? 

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."