Joke Oosterbaan over 30 jaar in dienst bij Blauwhoed

dinsdag 10 maart 202008:18
null
Dertig jaar geleden stapte Joke Oosterbaan als 21-jarige jongedame de wereld van projectontwikkelaars binnen. Ze blikt terug op de veranderingen bij Blauwhoed en haar eigen ontwikkeling.

Dertig jaar terug in de tijd

Even terug naar 1989, het jaar waarin Joke startte bij projectontwikkelaar Blauwhoed. De economie in Nederland groeide en wereldwijd overtrof de economische vooruitgang alle verwachtingen. Toch was de werkloosheid eind jaren 80 en begin jaren 90 nog erg hoog. Joke: “Toen ik solliciteerde, lagen de banen niet voor het oprapen. Uiteraard was ik er blij mee dat ik bij Blauwhoed aan de slag kon en tegelijkertijd mijn avondstudie kon volgen.”

Vooruitstrevend

Naast de economische groei, stond de technologische ontwikkeling in de maatschappij en bij Blauwhoed ook niet stil. “Blauwhoed was toen al vooruitstrevend. We werkten met een intranet, waarbij op een gedeelte schijf bestanden konden worden uitgewisseld. Dat was voor die tijd best uniek. Om dit te faciliteren, kronkelde er een lang snoer door het hele kantoor. Wie terugdenkt aan die tijd, voelt vast nog het sentiment van het digitaal werken in Word Perfect en, voor de financials onder ons, het programma Lotus 123. Vooruitstrevend was ook het interne project ‘PV Privé’. Met een lening van Blauwhoed kon je voor thuis ook een computer aanschaffen. Collega's maakten dankbaar gebruik van dit aanbod.”

Nette en correcte cultuur

Joke herinnert zich nog goed hoe het er destijds aan toe ging in het bedrijf. “We waren netjes, correct en ook heel passend bij die tijd. Twee keer per dag werden de brieven vanuit de postkamer door een postkamermedewerker per kar rondgebracht langs onze bureaus. De hiërarchische verhoudingen waren ook anders dan nu. Waar het nu een zelfsturende organisatie is met een open cultuur, was het toen een stuk hiërarchischer georganiseerd. Wat als jong broekie best indruk op me maakte was onze pijp-rokende HR-manager. Eens in de zoveel tijd moest je bij hem langskomen om een update te geven over de gang van zaken op kantoor.”

In die tijd was het ook gewoongoed dat vrouwen stopten met werken na het krijgen van kinderen, omdat parttime werken bij de meeste bedrijven niet mogelijk was. Bij Blauwhoed zag dat er anders uit. Joke kon blijven werken. “Ik had een geweldige leidinggevende. Dankzij zijn flexibiliteit kon ik mijn privéleven goed combineren met het werken bij Blauwhoed.”

Crisis en riskmanagement

Joke zag de vastgoedwereld groeien en bloeien. Blauwhoed excelleerde. “Ik herinner me bijvoorbeeld nog een prachtige ontwikkeling in Vlaardingen aan de vaart, projecten in Leiden, Scheveningen en natuurlijk aan de Zuidas in Amsterdam. We bouwden zo’n 1000 woningen per jaar, maar ook kantoren en winkelcentra.” Maar, ze zag ook van dichtbij hoe het bedrijf zich door de crisis worstelde. “Pittige tijden voor ons gezellige, positieve bedrijf. We namen met pijn in ons hart afscheid van mensen. Dankzij onze voorzichtigheid hadden we de vastgoedcrisis overleefd en die gedachte is gebleven in het riskmanagement. Is deze investering acceptabel? Is dit risico aanvaardbaar? Kunnen we deze verplichting aangaan? Riskmanagement staat nog steeds hoog op de agenda.”

Rijke geschiedenis

Blauwhoed is een bedrijf met een lange en rijke geschiedenis. “Het verrast me soms hoe lang ik me daarin al thuis voel. Maar dat is misschien logisch in zo’n warm bad. Wij zijn niet van de cowboyverhalen. En voldoen ook niet aan het stereotype projectontwikkelaar. We hebben lef en zijn ook gewoon netjes. Je ziet het terug in hoe wij hier met elkaar omgaan en hoe Blauwhoed zorgt voor haar medewerkers. Natuurlijk worden er wel eens harde noten gekraakt, maar wel altijd correct.”

Blijven ontwikkelen

Last van het ‘dertigersdilemma’ heeft Joke niet. Ze wil zich blijven ontwikkelen. “Blauwhoed stimuleert dat alleen maar, het is echt een bedrijf dat op mensen en hun ontwikkeling gericht is. Onlangs heb ik dan ook mijn diploma voor register belastingconsulent gehaald.