Knuffel jij al met een robot?

Tuesday, March 24, 202004:40 PM
null
Categorie
#innovatie#welzijn
In deze bizarre tijd brengt ontwikkelde techniek ons veel. Hoe lang duurt het nog voordat we met robots praten en emoties delen?

Knuffel jij al met een robot?

In deze bizarre tijd brengt de ontwikkelde technologie ons veel. Online sociaal contact én werken gaat ons inmiddels goed af. Veel mensen werken thuis, vergaderen online en volgen webinars alsof ze nooit anders gedaan hebben. Kinderen volgen digitaal onderwijs. Met opa’s en oma’s wordt veel gefacetimed. Een mooie manier om toch contact met elkaar te hebben in deze tijd dat je elkaar beter niet kunt knuffelen of zelfs bezoeken. Door de fysieke afstand is het online contact waardevol voor ons als mens én als werknemer om (zoveel mogelijk van) ons werk voort te zetten. Naast wat nadelen van slechte verbindingen en gekraak, prioriteren we beter en vergaderen we efficiënter. Dat willen we na deze crisis ook en zette we hierna vast door!

Groeit door deze ervaringen én de emotionele impact ook het geloof in het nut van andere  technologische ontwikkelingen? In deze tijd krijgt de saamhorigheid een boost, maar eenzaamheid is een groeiend maatschappelijk probleem. Zeker als je elkaar niet meer kunt bezoeken. Wat als we echt gebruik gaan maken van technieken als artificial intelligence en robots die empathie uitdrukken?

Alexa van Amazon, Siri van Apple en Google Home hebben al bij enkele huishoudens hun intrede gedaan. Andere ontwikkelingen zijn minder bekend, zoals robotzeehond Paro die sociale interactie en communicatie bij (demente) ouderen bevordert en de Japanse Bocco, waarvan de wangen groen kleuren bij positieve spraak en tekstberichten en die begint te knikken bij vrolijke geluiden.

Mensen blijken zich met verbazend gemak te kunnen hechten aan voorwerpen zonder bewustzijn en aan dingen waar geen leven in zit. Bovendien blijkt uit onderzoek dat als artificial intelligence mensen slechts beperkt nadoet het genoeg is voor het opwekken van onze emotionele betrokkenheid.

Omdat de wetenschap sinds kort weet welke emoties er bij sociale hechting spelen, kan er nog zoveel meer. Zou deze crisis, net als de boost in het online vergaderen en onderwijs, ook een vlucht in de ontwikkeling en acceptatie van andere technologische ontwikkelingen kunnen betekenen?

Ik hoop van harte dat technologische ontwikkelingen voor minder eenzaamheid bij mensen zal gaan zorgen, doordat we bijvoorbeeld tegen robots praten en emotie en positieve gevoelens bij ze hebben. Of dat we robots zelfs als mensen gaan zien?!

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."