Kom in beweging!

maandag 23 mei 202213:36
null
Beweging stimuleren door gedragsgericht ontwerp. Een mooie opgave!

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor .… de Hartstocht! ❤️ Heerlijke zonnige kilometers wandelen in de natuur, voor het goede doel én een goede gezondheid. Het doel van de Hartstichting is om Nederland met deze tocht in beweging te brengen voor gezonde harten en geld op te halen voor belangrijk hartonderzoek.

Miljoenen Nederlanders wandelen. Het is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is laagdrempelig, maakt je hoofd leeg en bewegen is gezond. Toch maakt het CBS deze week bekend dat ruim de helft van de Nederlanders te weinig beweegt. 53% voldeed het afgelopen jaar niet aan de bewegingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad om wekelijks ten minste 2,5 uur matig intensief te bewegen. Tijd voor (een) beweging dus!

Gelukkig kunnen wij met het ontwikkelen van leefomgevingen hieraan bijdragen. Door ‘nudging’ toe te passen in projectontwikkeling kunnen we het gedrag van gebruikers subtiel stimuleren zodat dit bijdraagt aan gezonder leven en gezond oud worden. Dat doen we met gedragsgericht ontwerpen en ontwikkelen. Bewoners krijgen een ‘duwtje’ in de ‘goede richting’ om meer te bewegen en te wandelen. Gebieden worden zo ontworpen dat het uitnodigt om er doorheen te lopen en elkaar te ontmoeten. Bijvoorbeeld door het slim positioneren van de woningen in het gebied en het aanleggen van aantrekkelijke natuurlijke wandelpaden in het groen. Niet dwingend, niet moeilijk en niet duur, maar wel met oog en hart voor gebruikers.

Het is belangrijk om de thema’s welzijn, geluk en gezondheid als organisatie én als medewerkers in ons DNA te hebben. Juist dan nemen we authentiek deze drive in onze projecten mee. Bovendien blijven we dan zelf gezond.

Om bescheiden bij te dragen aan de droom van een gezond hart voor iedereen, ondersteunen we de Hartstichting als Hart voor de Zaak partner. Daarnaast plaatsen we ook AED’s in onze projecten om Nederland hartveiliger te maken.

En waarom zouden we gezond zijn niet ook leuk maken? De Hartstocht doet dat. Zo word ik stiekem toch gestimuleerd door de zes op te halen stempels tijdens de route en zijn het juichbord en de medaille bij de finish een geluksmomentje. ‘Nudging’ all over. 

Op welke manier kom jij, professioneel en privé, in beweging voor (jouw) gezondheid?

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."