Start bouw Waterrijk 5A1 west in Weespersluis

donderdag 13 oktober 202210:00
null
Woensdag 12 oktober is na een intensief voortraject de bouw van Waterrijk 5A1 west, een groene en waterrijke wijk, in Weespersluis gestart. De wethouder, kopers, ontwikkelaars en bouwers kwamen bij elkaar om samen deze mijlpaal te vieren.

70 mini tijdcapsules met daarin een boodschap voor de toekomstige generatie werden begraven in een kist in de grond onder het speelveld. Deze handeling werd verricht door wethouder Reinier van Dantzig (gemeente Amsterdam), Eltjo Bouwman (Blauwhoed), Frank Klomp (Van Wijnen Projectontwikkeling Midden) en Sjoerd Pronk (Van Wijnen Amsterdam).

Wethouder Reinier van Dantzig over het project:

“Weespersluis is niet voor niets onweerstaanbaar voor bewoners van Amsterdam, met zoveel ruimte, groen en het water, ideale omgeving om je kinderen op te laten groeien. We werken samen met de marktpartijen (GEM) aan een fijne leefbare wijk die de komende jaren nog flink gaat groeien.”

Waterrijk 5A1 west  ruimte, water en groen
Waterrijk 5A1 west ligt aan de noordzijde van het Weespersluis direct aan waterplas de Gouw. Het waterrijke gebied bestaat uit 70 landelijke woningen. Architect Van Egmond liet zich inspireren door de Hollandse dorpen langs de Vecht met uitgesproken typologieën en architectuur. De woningen zijn zo ontworpen dat je binnen optimaal geniet van de natuur en de tuin om je heen. Verschillende woningen zijn voorzien van een extra buitenkamer in de tuin die kan dienen als inspirerende thuiswerkplek, sport- of relaxruimte.  De mix van laanwoningen, herenhuizen, bungalows, twee-onder-één kapwoningen, villa’s en een kleinschalig landhuis met 5 luxe appartementen zorgen er bovendien voor dat de wijk geschikt is voor alle leeftijden.

Waterrijk 5A1 west is een schiereiland op zich. De wijk is ruim opgezet en wordt omringd door veel groen, grote tuinen én waterplas de Gouw. Een deel van de woningen heeft een aanlegplek voor een boot bij de woning. De natuur wordt ook de wijk ingetrokken door nestkasten in de gevels, gemengde hagen en bergingen voorzien van sedumdaken.

Eltjo Bouwman namens BVW Ontwikkeling:

“Een overvloed aan ruimte, zon, water en groen dat is hoe Waterrijk zich kenmerkt. Wat eerst landbouwgrond was, wordt nu getransformeerd tot een groen leefgebied voor mens en dier. Wat mij betreft een uniek woongebied.”

Woonlandschap Weespersluis

Weespersluis is een grote gebiedsontwikkeling in Weesp die anders is dan veel andere nieuwbouwwijken. Groen en water zijn hier namelijk dominant. Slechts een deel van het gebied wordt bebouwd, de rest blijft open voor water en groen. Zo blijft, ondanks de stadsuitbreiding, de sfeer van een buitengebied behouden. De ontwikkeling van Weespersluis is een samenwerking van BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Projectontwikkeling Midden. 

Deelplan Waterrijk 5A1 west is een ontwikkeling van ontwikkelcombinatie BVW Ontwikkeling, een samenwerking tussen Blauwhoed en Van Wijnen. Ontwikkelcombinatie Blauwhoed/Van Wijnen heeft in Weespersluis al diverse deelplannen ontwikkeld en gebouwd.

null