Welzijn wordt het nieuwe verdienmodel voor vastgoed

donderdag 17 september 202012:31
null
Categorie
#innovatie#welzijn
Wat worden de trends in proptech in 2020? Yvonne van Mierlo geeft haar visie als één van de leden van de netwerkorganisatie Holland ConTech & PropTech.

Waarde van stenen wordt ondergeschikt aan welzijn

2020 wordt het jaar waarin bedrijven meer (moeten) gaan inzetten op innovatie, tech en data. We staan voor grote maatschappelijke opgaven. Écht innovatief ben je dan ook als je als onderneming in 2020 de kanteling durft te maken van geld verdienen naar impact maken. Welke trends zien we in de vastgoedmarkt ontstaan in 2020? Yvonne van Mierlo geeft een voorzet: er zijn nieuwe verdienmodellen nodig die welzijn bevorderen. 

Nieuwe verdienmodellen

"In 2025 is de bijdrage aan welzijn van mensen de doorslaggevende factor voor het kiezen van een bepaald huis, op een bepaalde plek. De waarde van stenen wordt ondergeschikt aan die van welzijn", zegt Yvonne.  Mensen vinden, vóór financiële aspecten, gezondheid en geluksbeleving het belangrijkste. Levensstijl en leefomgeving bepalen 80 procent van de levensduur van mensen. Businessmodellen richten zich in de toekomst niet meer (alleen) op de stenen, maar ook op de software, zoals living as a service.

Woonconcepten als shared living en communities met (gezamenlijke) diensten nemen in aantallen én waarde toe. Door de digitale versnelling in combinatie met robotisering en datatoepassingen zijn er in 2025 legio tools die het welzijn van mensen bevorderen. Bijvoorbeeld het slim communiceren en organiseren met stemgestuurde systemen, gekoppeld aan diensten die het leven van mensen ondersteunen. Op zoek dus naar nieuwe verdienmodellen met welzijnsbevorderende én slimme leefconcepten in combinatie met digitale voorzieningen met diensten.