Blauwhoed ondertekent Actieplan Een (t)huis voor ouderen

woensdag 09 maart 202212:09
null
Categorie
#senioren
De gemeente Utrecht gaat zich samen met haar partners in de woningbouwopgave voor de stad extra inzetten op meer woningen en woonvormen voor ouderen.

De gemeente Utrecht gaat zich samen met haar partners in de woningbouwopgave voor de stad extra inzetten op meer woningen en woonvormen voor ouderen. Daarmee speelt ze in op de toenemende vergrijzing in Utrecht. Gemeente Utrecht, Blauwhoed en partners bekrachtigden deze samenwerking gisteren met de ondertekening van het Actieplan Een (t)huis voor ouderen. In het actieplan is afgesproken meer woonruimte voor ouderen te creëren en de leefomgeving senior-vriendelijk te maken. 

De urgentie is groot, want er is een tekort aan passende woningen en woonconcepten voor senioren. Het belang van passende woningen benadrukt ook Merel Putman, conceptontwikkelaar Blauwhoed. Zij werkt mee in de kopgroep en tekende namens Blauwhoed het actieplan en intentieverklaring. “Senioren moeten verleid worden om te verhuizen. Grondgebonden woningen worden op deze manier vrijgespeeld die op hun beurt weer geschikt zijn voor gezinnen en dus de doorstroming stimuleert” aldus Merel. Senioren zijn de sleutel voor doorstroming op de woningmarkt. 

Senior-vriendelijke omgeving 

Naast extra woningen wordt er met het actieplan ook ingezet op het creëren van een senior-vriendelijke omgeving. Bijvoorbeeld met het uitgangspunt dat locaties binnen 500 meter van voorzieningen als supermarkten, buurtcentra en gezondheidscentra bij uitstek benut worden voor ouderenhuisvesting. Daarnaast vormt vereenzaming bij ouderen een groot probleem. Daarom is het belangrijk dat ouderen elkaar en anderen makkelijk kunnen ontmoeten. Merel: “Blauwhoed zet al jaren in op woonconcepten voor senioren met daarbij extra aandacht voor collectiviteit en ontmoeting. Wij weten als geen ander hoe belangrijk dit is, want gelukkig wonen doe je samen.”  

Senior Smart Living is het woonconcept voor senioren van Blauwhoed. Dit concept is toegepast bij ParkEntrée in Schiedam. Bewoners onderhouden samen de gemeenschappelijke binnentuin en ontmoeten elkaar in de huiskamer. Senior Smart Living vormt tevens de basis voor toekomstige projecten. Casa Vita en Ambachts Lint, respectievelijk in Pijnacker-Nootdorp en Hendrik-Ido-Ambacht zijn nu in ontwikkeling. Bij deze projecten ligt de focus ook op collectiviteit en ontmoeting. En om een aantrekkelijke woonwijk te creëren voor senioren. 

Ondertekening kopgroep 

De samenwerking tussen de gemeente Utrecht en de kopgroep is bekrachtigd door het tekenen van het actieplan. De kopgroep bestaat uit een diverse en gedreven groep die zich gaan inzetten om alle doelen van het plan te realiseren. Een mooie stap waar hopelijk in de toekomst meer bedrijven of organisaties zich aan willen verbinden.  

null