Een bruggetje naar vastgoed
Ondanks beperkt enthousiasme over ons onderwijssysteem, ben ik aangenaam verrast hoe bepaalde middelbare scholen werken aan de ontwikkeling van scholieren en hun toekomst.
Zo hebben veel scholen een manier ontwikkeld om leerlingen praktisch te laten ervaren wat hun drijfveren zijn en wat zij interessante domeinen vinden. Leerlingen kiezen verschillende stromen, zoals cultuur, science en sport. En bij mij om de hoek ontwierpen leerlingen van het Technasium een biodiverse daktuin voor opdrachtgever Caballero Fabriek, een creatief bedrijfsverzamelgebouw.
Er is aandacht voor mediawijsheid, focus op talentontwikkeling en er wordt met nieuwe ontwikkelingen, technieken en werkmethoden gewerkt. Veel scholen organiseren activiteiten voor bonding in de klas en leerlingen geven zelf invulling aan flexuren, waardoor ze werken aan hun verantwoordelijkheid en het onderwijs persoonlijker is.
Elementen die ook in onze branche bepalend zijn voor succes bij het creëren en vooral realiseren van succesvolle leefomgevingen. Wij ontwikkelen nu wijken en buurten voor de toekomst. Thema’s als klimaatverandering, demografische én economische ontwikkelingen hebben impact op ieders bestaan. Wat we de afgelopen jaren deden werkt niet meer om nieuwe uitdagingen aan te pakken. Op dit moment zijn dat er meer dan ooit.
Het is cruciaal om het belang van klanten als uitgangspunt te nemen. De neiging is nu levensgroot om het vizier naar binnen te keren. Bewoners en gebruikers zijn het, waar we het voor doen. En hun latente behoeften, want ze gebruiken de ontwikkelde omgeving pas over een tijdje. Optimale aandacht voor individuen én het team is ook een succesfactor. Met de combinatie van talent en natuurlijke kracht van mensen en een sterk, hecht team maak je het verschil om extreme uitdagingen samen aan te gaan.
Maar ook nieuwe technieken blijven ontdekken en toepassen is key. In plaats van innovatie en vernieuwing op een laag pitje zetten, omdat er zoveel uitdagingen zijn. En ten slotte niet verstarren, maar de flexibiliteit in de organisatie benutten om zo snel mogelijk het roer om te gooien en te anticiperen op de veranderende omgeving.
Anders denken en doen voor de oplossingen van morgen. Het lijkt zo logisch. Maar het is zeker niet makkelijk. En daarom soms zó fijn om een onverwachte inspiratiebron te ontdekken! Nu nog een schoolkeuze.
Gastcolumnist voor Cobouw
Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column: "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."