Gemeente Zwijndrecht, VORM en Blauwhoed maken afspraken voor Maasterras-West

dinsdag 26 maart 202410:10
null
De gemeente Zwijndrecht, projectontwikkelaar Blauwhoed en bouwende ontwikkelaar VORM hebben afspraken vastgelegd.

Er zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling en bouw van ongeveer 190 woningen in Maasterras-West aan de zuidzijde van het NS-station. Het Maasterras-West is onderdeel van de grote gebiedsontwikkeling rond de spoorzone in Zwijndrecht onder de naam Diztrikt.

Wethouder Robert Kreukniet (Ruimtelijke Ontwikkeling), Hans Meurs (CEO VORM) en Eltjo Bouwman (directeur Wonen Blauwhoed) ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. Het Maasterras-West ligt globaal tussen de Dr. Boutensstraat, Da Costastraat, Karel Doormanlaan en de A16. In de samenwerkingsovereenkomst zijn afspraken gemaakt over het bouw- en woonrijp maken door de gemeente en het ontwikkelen en bouwen van betaalbare eengezinswoningen en appartementen door Blauwhoed en VORM.

Haalbaar plan

Robert Kreukniet: "De gewijzigde economische situatie en gestegen bouwkosten dwongen ons de afgelopen jaren om de situatie opnieuw te bekijken. Door intensieve samenwerking kunnen we nu met VORM en Blauwhoed afspraken maken over een haalbaar plan met betaalbare woningen.”

Hans Meurs geeft aan: "VORM en Blauwhoed hebben een succesvolle geschiedenis als samenwerkingspartners in langjarige gebiedsontwikkeling. We gaan de komende periode vol enthousiasme met elkaar aan de slag in Zwijndrecht om voor jong en oud díe woningen te realiseren waar grote behoefte aan is.”

Eltjo Bouwman: “Blij dat de afspraken nu zijn gemaakt zodat we verder kunnen met de ontwikkeling van deze nieuwe wijk. Een plek waar iedereen een nieuw thuis gaat vinden én die bijdraagt aan hun geluk en gezondheid.”

Woningbouwprogramma

Als eerste wordt gestart met de verkoop en bouw van 42 eengezinswoningen. Dit staat gepland voor eind 2025, maar partijen onderzoeken nog of dit ook begin 2025 kan worden. In latere fases worden naast eengezinswoningen ook beneden-/bovenwoningen en appartementen gebouwd. Afgesproken is dat alle koopwoningen vallen onder de NHG-grens. De precieze invulling van het appartementenblok aan de oostkant wordt later bepaald in samenhang met de nieuwe inrichting van de Karel Doormanlaan.

Slopen huurwoningen

Met Woonkracht10 zijn begin 2024 afspraken gemaakt over de sloop van 67 sociale huurwoningen aan de Dr. Boutensstraat en Jan Camperstraat in de zomer van dit jaar. Daarna draagt Woonkracht10 de grond over aan de gemeente, zodat de ontwikkeling van Maasterras-West van start kan gaan.

Diztrikt

Onder de naam Diztrikt ontwikkelt de gemeente verschillende gebieden in de spoorzone. Directe aanleiding is de behoefte aan meer woningen in een grotere variatie. Dit draagt bij aan een beter sociaal economische positie en sterkere buurten in Zwijndrecht. Kijk voor meer informatie op Diztrikt.nu.

null