Hoe doe jij inspiratie op?

vrijdag 21 oktober 202214:09
null
Categorie
#innovatie#co-creatie
De vraag waar ik inspiratie op heb gedaan en nieuwe dingen heb geleerd, stel ik mezelf periodiek. Door welke informatie, kennismakingen, trainingen of events kan ik beter voor de oplossingen van morgen anders denken of doen?

Vorige week tijdens een in-company Academy leerden we mindmappen. Een lang gekoesterde behoefte die is vervuld. Mindmapping kan helpen om bij een complex vraagstuk verschillende gedachtegangen en ideeën gestructureerd vorm te geven. Interessant om te leren hoe ons brein werkt en zo fijn om oploppende ballonnetjes in no time te structureren en te visualiseren. Bijvoorbeeld bij het brainstormen voor een strategie of concept of bij het maken van een presentatie of plan. Bij mindmappen worden beide hersenhelften geactiveerd, waardoor je hersenen optimaal worden benut en je brein beter werkt. Je linker hersenhelft gebruik je met analytisch denken, rekenen, logica en taal. Je rechterhersenhelft werkt bij holistisch denken en bij intuïtie, artisticiteit en kunst. Met kleuren, tekeningen en gebogen lijnen activeer je met mindmappen ook je rechter hersenhelft. Het maakt het makkelijk om ideeën te generen en complexe vraagstukken te doorgronden. En dat bespaart ook tijd!

Door breinvriendelijk te werken genereer je meer output van hogere kwaliteit. Gewoontes en routines, het zogenaamde ‘voorbewustzijn’, zijn nuttig. Je brein houdt zo ruimte over voor echt moeilijk werk, voor complexe cognitieve taken.

Ook ben ik gerust gesteld dat er niets mis is met van de hak op de tak denken. En ik heb ervaren dat het juist handig is bij mindmappen, omdat er geen beperkingen zijn en je alle kanten op kunt denken en tegelijkertijd kunt structureren. Bovendien begrijp ik inmiddels waarom ik de beste ideeën krijg onder de douche of tijdens het wandelen. De beste ideeën krijg je namelijk op het moment dat je ontspannen bent. Dan zie je veel meer mogelijkheden. Door de activiteiten die weinig van je vragen zo efficiënt mogelijk te organiseren ontstaat er ruimte voor creativiteit.

Naast al deze kennis en inzichten heeft Bas Hoorn van Timension ons ook geholpen met het uitwerken van digitale mindmaps in Freemind waarbij de kernvraag ‘Hoe kunnen we slimmer werken’ centraal stond. In groepjes werkten we deelvragen in mindmaps uit. Hoe kunnen we minder ‘dom werk’ doen? Hoe zorgen we ervoor dat we het juist doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen optimaal en transparant geïnformeerd is? En hoe kunnen we informatie, kennis en communicatie slim inzetten?

Naast nuttige nieuwe kennis en vaardigheden, gaf het ons ook inzicht hoe we met elkaar nog slimmer hybride kunnen werken.

Laat je me het weten als jij ook mindmap fan bent (geworden)?

null

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."