Houtbouwproject Casa Vita Pijnacker: natuurinclusief
Dit artikel is gemaakt door Jeroen Kreule voor Cobouw.nl
Het project bestaat uit twee appartementencomplexen van drie en vier woonlagen met in totaal 101 appartementen. Het gaat om 67 koopappartementen en 34 sociale huurappartementen. Alle woningen zijn intussen verkocht. De doelgroep is zeer gevarieerd: van jong tot oud, van singles en jonge stellen tot empty nesters en actieve senioren.
In het complex komt een gezamenlijke woonkamer. De bewoners krijgen bovendien de beschikking over een collectieve binnentuin. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage met plek voor 120 auto’s.
Gezondheid
Gezondheid is de pijler van dit project, zegt ontwikkelingsmanager Joris Burggraaff van Blauwhoed. "Het gaat om gezondheid in de meeste brede zin van het woord: gezondheid voor bewoners, omwonenden en maatschappij. En we gebruiken de natuur als middel om die gezondheid te creëren, met name sociale gezondheid. Dit project is tijdens de tenderfase begonnen met een soort droom, samen met ouderen en omwonenden. Het idee: mensen die bij elkaar onder een grote boom zitten en kletsen. Denk maar aan het beeld van een boom op een plein in een klein Spaanse dorpje. Dat beeld is uitgewerkt in een projectvisie. Met Casa Vita willen we een prettige plek creëren in het groen, met een goede balans tussen schaduw en zon. En waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten."
In de collectieve tuin komt bovendien een hobbykas: een plek waar voormalige tuinders uit de omgeving graag zullen zijn. Burggraaff licht toe: "Met dit project wordt de doorstroming op de huizenmarkt bevorderd. Aan de rand van het dorp wonen bijvoorbeeld tuinders in een twee-onder-een-kapwoning die iets kleiner en gelijkvloers willen wonen. Denk aan empty nesters. Zo maken zij op hun beurt weer plaats voor jonge gezinnen die nu te klein wonen. En die jonge gezinnen maken weer plaats voor starters op de woningmarkt."
Hout
Kijkend naar gezondheid is ook de keuze voor hout heel belangrijk, vervolgt Burggraaff. "Hout is gezond voor bewoners en de maatschappij."
De houtconstructie wordt uitgevoerd in Cross Laminated Timber (CLT), afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Voor de gevels wordt gebruik gemaakt van oude meerpalen, aldus Burggraaff. Deze meerpalen zijn geselecteerd op kwaliteit en kleur. Het gaat in totaal om ruim vijfduizend planken (ruim 1300 vierkante meter). "De meeste planken hebben al een heel leven achter zich. Het is een zware houtsoort met het voordeel dat er geen beits of chemisch goedje nodig is om ze te behandelen voor bijvoorbeeld brandbescherming."
Casa Vita wordt dus grotendeels uit hout opgetrokken, maar het fundament – de begane grond en parkeervoorziening – zijn beton gemaakt. Burggraaff: "Zo ontstaat er een stevige tafel die straks niet te zien is. De houten woningen worden op deze tafel gebouwd."
Klimaatadaptief
De openbare ruimte wordt zo duurzaam en klimaatadaptief mogelijk ingericht. Urban Synergy heeft daar een plan voor gemaakt. Bomen en beplanting zijn met zorg uitgekozen, rekening houdend met onder meer hittestress en veel of weinig regen. In het ontwerp van de landschapsarchitect is voldoende voedsel en bescherming voor onder meer vogels, insecten en egels. Het hemelwater wordt dankzij slimme beplanting en het retentiedak van de binnentuin zo lang als mogelijk vastgehouden. Dit regenwater wordt vertraagd afgevoerd in de richting van de wadi’s.
Blauwhoed is de ontwikkelaar van dit project op de voormalige locatie van het Stanislascollege, KOW Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Giesbers Ontwikkelen en Bouwen is aangetrokken als hoofdaannemer. Woningcorporatie De Goede Woning heeft 31 appartementen en 3 vrijesectorwoningen gekocht voor de verhuur aan huurders met een laag inkomen.