Klein gebaar, groot effect

maandag 13 maart 202307:43
null
Categorie
#welzijn
Sta jij vaak genoeg stil bij wat er allemaal goed gaat? En geef je genoeg aandacht of zelfs complimenten aan je collega’s? 

Zeker in deze dynamische tijd is het geen overbodige luxe om kleine successen te vieren en energie op te doen om alle uitdagingen te lijf te gaan. Van complimenten worden mensen blij. Wanneer we een compliment geven én krijgen maken onze hersenen gelukshormonen aan, die het beloningscentrum in onze hersenen prikkelen. We voelen ons dan gelukkiger en samenwerken wordt er ‘n een stuk beter (en leuker) van. Het geven van oprechte aandacht, persoonlijke waardering en wat extra support kan iedereen gebruiken. 

Vandaar dat collega's, op Nationale Complimentendag, een briefje en stapel kaartjes op hun bureau vonden om uit te delen. ‘Je brengt het beste in mij naar boven’. ‘Je staat voor iedereen klaar’. ‘Wat ben je grappig vandaag’. ‘Konden we jou maar klonen’. De complimenten vlogen heen en weer! Dit keer overvloedig en georganiseerd, maar een goede ervaring en les, want in de praktijk geven we soms weinig complimenten. Waarom eigenlijk?  

Stilstaan bij wat jij of een collega bereikt lijkt logisch, maar door de waan van de dag is dat vaak niet zo vanzelfsprekend. Dat is jammer, want uit onderzoek blijkt dat gewaardeerd worden één van de meest diepe menselijke emotionele behoeften is. Achteraf een compliment geven en waardering uitspreken voor het werk is veel effectiever dan een beloning in het vooruitzicht stellen. Dat wordt ook wel ‘positief bekrachtigen van bedrag’ genoemd. Het verhoogt betrokkenheid en intrinsieke motivatie van medewerkers. Het legt ook nadruk op hun kwaliteiten, wat zorgt voor vertrouwen. En benadrukken wat goed gaat geeft energie en enthousiasme. Bovendien krijg je meer oog voor het positieve in de ander als je zelf regelmatig een compliment geeft. Daar word jij ook weer blijer van. 

Als het er toch niet van komt, zijn er tal van andere mogelijkheden om het geven van complimenten te stimuleren. Zoals met een complimentenposter, waarbij iedereen voor een teamlid complimenten op een complimentenboom noteert. Ook een goede tip van Stormpunt is om een secret buddy te geven door lootjes te trekken, met de opdracht om de ander in de komende week een compliment te geven.  

Daarbij blijft het belangrijk dat het compliment oprecht, persoonlijk en gemeend is. Dan is het een positieve vorm van feedback, een schouderklopje in de vorm van woorden of zelfs een welgemeende knuffel!   

null

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."