Kunstwerk in binnentuin Eden District onthuld

maandag 07 november 202213:27
null
Op symbolische wijze is op vrijdag 4 november het kunstwerk in de binnentuin van Eden District onthuld.

Het kunstwerk, mozaïek Vogels en Vissen, van kunstenaar Jan Bezemer (1907-1997) is in 1961 gemaakt en is vier bij zeven meter groot. Het werk is zorgvuldig van de muren gehaald uit de kantine van het oude Dijkzigt-ziekenhuis, dat wordt gesloopt. Daarna is het gerestaureerd en in de poort naar de binnentuin van Eden District geplaatst.

De onthulling van het kunstwerk kon rekenen op enthousiaste belangstelling van de bewoners. Daarnaast waren wethouder Cultuur Said Kasmi (gemeente Rotterdam), Phillip Smits (directeur bij Blauwhoed), Johanna Jacobs (Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut) en de dochter en kleinzoon van Jan Bezemer bij de onthulling aanwezig.

Kunstenaar Jan Bezemer is vooral bekend geworden als meester van de kleurenlitho. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Hij won verschillende prijzen.

Eden District ligt op de Lloydpier in Rotterdam. De nieuwe woonbuurt, ontwikkeld door ontwikkelaar Blauwhoed, telt 95 woningen met een groot aantal typen. Het ontwerp is van Arons & Gelauff en Architectuur Maken. Aannemer Stebru heeft de woningen gebouwd. De woningen zijn in het voorjaar en de zomer van 2022 opgeleverd.

De openbare ruimte van Eden District is door landschapsbureau HOSPER zo ontworpen dat privé en collectief goed op elkaar aansluiten. Iedereen heeft een eigen buitenruimte, met privacy door middel van groen, wat natuurlijk overloopt naar de gezamenlijke binnentuin. De binnentuin nodigt bewoners uit om elkaar te ontmoeten en activiteiten te ondernemen en kinderen om te spelen. Om de tuin te bewateren wordt het regenwater opgevangen en op het dak van de appartementen aan de Lloydkade staat een Powernest wat zorgt voor de opwekking van energie door zon en wind.

null