Laten we totems bedenken, ontwikkelen en bouwen

maandag 12 juni 202308:26
null
Categorie
#welzijn
We leven in een turbulente tijd. Alles wordt anders. Sommige mensen vinden dat fijn. Andere mensen niet, die willen weer gewoon bouwen. Waarschijnlijk ben jij ervan overtuigd dat we aan de wereld en onszelf moeten werken, anders lees je deze column niet.

Het verbeteren van jezelf is een mooie belangrijke eerste stap om een positieve impact op de wereld te hebben. De NEPROM heeft tijdens de Dag Van De Projectontwikkeling (DVDP) met dit thema een heldere oproep gedaan. Door meer dan 900 deelnemers met elkaar in de spiegel te laten kijken én te inspireren met experts, kennis en ervaringen. 

Corporate antropoloog Danielle Braun leerde ons over ‘het ondertussen’ en ‘liminaliteit’. Dat rituelen heel belangrijk zijn in deze turbulente tijden. Maar dat we die vergeten zijn in onze kantoren van beton. Rituelen zijn vluchtheuvels bij verandering. Ze regelen het buitengewone, het zijn stepping stones. Liminaliteit verwijst naar een overgangsfase of een periode van verandering en onzekerheid. In die tijd van onwetendheid leren mensen en geven rituelen zin aan ‘het ondertussen’. Die liminaliteit lijkt op verliefdheid, je kunt er ook chagrijnig van worden. Maar het heeft een functie, het kan een periode van persoonlijke groei en transformatie symboliseren, waarin mensen zich bewust worden van de uitdagingen en problemen in de wereld. Dit kan hen inspireren om nieuwe perspectieven te omarmen en te veranderen. En zodra je weet waar je naartoe moet is het belangrijk om totems te bouwen. Zodat iedereen in één keer ziet wie we zijn en waar we voor staan. 

Ook in onze branche is het nodig om een bepaalde onzekerheid en onduidelijkheid te accepteren zodat we samen kunnen bouwen aan overgangsrituelen in deze veranderende wereld. Onze maatschappelijke rol kan groot zijn. We kunnen onszelf verbeteren, door echt te luisteren, want aandacht is het nieuwe goud.

Wij zijn de totembouwers van Nederland. Hoe we ontwikkelen en bouwen verdeelt of verbindt mensen. We realiseren meer dan gebouwen en stenen. We creëren buurten met een ziel.  

Met nieuwe concepten creëren we een positieve ‘narrative of change’. Hiermee roepen we emoties op, kunnen we de bewustwording vergroten, inspiratie bieden, een visie op een betere toekomst presenteren en uiteindelijk mensen samenbrengen en onze attitudes en gedrag aanpassen om de wereld te verbeteren.

Laten we totems bedenken, ontwikkelen en bouwen. Totems die ook totems zijn voor volgende generaties.  

null

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."