Met én voor de natuur

maandag 20 juni 202212:18
null
Categorie
#welzijn
Natuurinclusief ontwikkelen en bouwen is een hype geworden. Gelukkig maar, want de toekomst is natuurinclusief, klimaatadaptief en biodivers.

Natuurinclusief ontwikkelen en bouwen is een hype geworden. Gelukkig maar, want de toekomst is natuurinclusief, klimaatadaptief en biodivers. De stijgende (bouw)kosten en andere uitdagingen ten spijt.

Nog te vaak is (technische) duurzaamheid een doel op zich. Onze ruimte is schaars. We verdichten, verstedelijken en in het kader van de energietransitie maken we onze huizen potdicht. Met een slecht (binnen)leefklimaat voor mensen en dieren als gevolg.

Wat kunnen wij doen als branche?
Creëer kansen met initiatieven die verder gaan dan de verplichtingen van de wet. Ontwerp voor en met de natuur zodat er gelukkige, gezonde en biodiverse leefomgevingen ontstaan. Dat vraagt om denken in natuurinclusieve ecosystemen en natuurinclusief ontwikkelen en bouwen als nieuwe norm. Ook met stijgende (bouw)kosten. Zie natuurinclusief als uitgangspunt, investering en waarde en zie het niet als extra en kostenpost, die alle business cases kapotrekent.

‘Bewoners vragen er niet naar’, is een veelgehoord argument. Volkomen onterecht. De behoefte aan natuurinclusieve en biodiverse woonomgevingen is latent en groeit hard. Alleen de innovatoren en pioniers uiten nu expliciet deze wensen. De meerderheid volgt snel.

We kunnen dus niet wachten tot de vraag komt, maar moeten nu ontwikkelen voor de toekomst. We hebben in onze branche zoveel impact op de leefomgevingen die we creëren. Als ontwikkelaars en bouwers moeten wij innovatieve oplossingen bieden waarbij we de natuur inzetten als oplossing om de gebouwde omgeving klimaatbestendig en prettiger te maken voor mens en dier. De waarde die we daarmee creëren is enorm.

Tijdens een in company Academy inspireerde Ingrid Sloots van Nest ons met tips: bepaal wat belangrijk en relevant is aan de hand van ecologisch onderzoek, neem die natuurinclusieve leefomgeving vanaf het begin als uitgangspunt en ontwerp natuurinclusief in iedere fase in samenwerking met gemeenten, ontwerpers en architecten.

De kunst is om de waarde van een natuurinclusief ontwerp goed te vertalen in leefwaarde en beter te vermarkten. Bij gemeenten en partners en niet te vergeten bij consumenten. Door hen te informeren en inspireren. En hier hebben we als branche ook een educatieve rol! 

Want als wij het niet doen, wie dan wel? En als we het niet nu doen, wanneer dan wel?

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."