Moeder Natuur op haar best
In augustus was ik op de Azoren. Deze Portugese archipel van 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan is inmiddels geen verborgen Paradijs meer, maar het is zeker Moeder Natuur op haar allerbest. Eilanden met rijke biodiversiteit en unieke ecosystemen. Het leven biedt daar verschillende lessen op het gebied van (leven met) de natuur, aanpassingsvermogen en communities.
De inwoners leven in harmonie met de natuur. Ze hebben er respect voor. Terwijl wij hier proberen onze schade aan de natuur te beperken, is daar de natuur en de biodiversiteit het uitgangspunt. Bewoners zijn oprecht trots op hun unieke endemische flora en fauna soorten, voelen zich er verantwoordelijk voor en beschermen ze. Ze zijn inventief, bedenken biobased praktische oplossingen, van bamboe erfafscheidingen tot lavastenen die hun werk doen bij de verticale wijnranken.
Je merkt dat het oprukkende toerisme niet ten koste mag gaan van de natuurlijk schoonheid. Het behouden van het ecosysteem is van levensbelang, voor het levensonderhoud en het is onderdeel van de cultuur. Dat wordt via lokale tradities en onderwijs doorgegeven.
Door de vulkanische oorsprong en aardbevingen zijn de bewoners zich bewust van de werking van Moeder Aarde. Hun aanpassingsvermogen is groot. Het is altijd nodig geweest voor overleving, opbouw en groei. Verandering is een natuurlijk onderdeel van hun leven. Inwoners koesteren het.
De gemeenschapszin op de eilanden is groot. Samenwerking is altijd belangrijk geweest om de uitdagingen, door de natuur en door de relatief geïsoleerde ligging midden in de oceaan, het hoofd te bieden. Maar ook om (basis) voorzieningen toegankelijk te houden. Er zijn veerkrachtige communities met veel nabuurschap. Dat uit zich in zowel gemeenschappelijke bijeenkomsten, feesten en festivals als betekenisvolle plekken, zoals de religieuze en sociale império’s die overal bestaan naast de kerken. Het zijn kleine gekleurde en rijkelijk versierde constructies met een opvallende architectuur, die als ontmoetingsplaats worden gebruikt en waar iedereen zich nuttig kan maken.
Inspirerende lessen voor onze maatschappij. Welke pareltjes inspireren jou?
Gastcolumnist voor Cobouw
Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column: "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."