Werkgeluk gezocht

vrijdag 23 september 202209:15
null
Categorie
#welzijn#innovatie
Deze week is het de Week van het Werkgeluk. In een tijd van toenemende arbeidsmarktschaarste, waarin medewerkers de belangrijkste factor zijn in het succes van organisaties. Wat is werkgeluk voor jou? Collega's antwoorden op deze vraag met samenwerken, creatief bezig zijn, professionele collega’s, een leuk team en vrijheid.

Op scholen is een groot lerarentekort. Restaurants gaan dicht omdat ze geen personeel hebben. Ook in onze branche piept en kraakt het door niet ingevulde vacatures. Een conjunctureel probleem? Was het maar waar. Het is een structureel probleem.
De focus was decennialang vooral gericht op opdrachtgevers, opdrachten en klanten. De kritische succesfactor van de toekomst zijn juist de medewerkers. De toekomstige schaarste op de arbeidsmarkt is een grote olifant die we moeten omarmen.

Goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, mogelijkheden voor kennis en persoonlijke ontwikkeling en een goede reputatie blijven belangrijk, maar zijn zeker niet voldoende.
Naast veranderingen in de arbeidsbevolking, neemt het belang van welzijn van werknemers toe. Een goede work-life balance, parttime werken, het belang van een inclusieve werkplek waar diversiteit centraal staat en de vraag naar meer flexibiliteit neemt toe. Zeker voor nieuwe generaties medewerkers zijn deze motivatoren doorslaggevende redenen om ergens te willen werken.

Wie wil je als bedrijf en als werkgever zijn? Wat is de langetermijndoelstelling en hoe draag je bij om de problemen op de wereld op te lossen? Dat is relevant voor de nieuwe generaties. Maatschappelijke en ecologische impact zijn bepalend voor de aantrekkelijkheid van je bedrijf. Van ‘doing well’ (winst en continuïteit) naar ‘doing good’ (waardecreatie in alle aspecten).

Dat vraagt een behoorlijke koerswijziging voor veel bedrijven. Het gaat om een cultuuromslag, een ander kompas. Tijd om anders te denken en doen!

En terecht. Want werkgeluk heeft grote invloed op ons leven.

Hoe krijg je jouw bedrijf toekomstproof? Waarom kiezen werknemers voor jouw bedrijf? En hoe zorg jij voor werkgeluk voor jouw medewerkers?

Gastcolumnist voor Cobouw

Yvonne van Mierlo is één van de gastcolumnisten voor Cobouw. Maandelijks schrijft ze een column:  "In mijn columns wil ik trends, ontwikkelingen en innovaties met mensen delen, die nu en in de toekomst waardevol zijn voor ons vak. Dat doe ik vanuit mijn eigen drive: het gelukkig maken van mensen door op een verrassende manier in hun (latente) woonbehoefte te voorzien. Daarbij spelen onder andere co-creatie, communities, welzijn, transformatie, verbeelding, verleiding en identiteit een rol."